Start » Inspiratie » Blog » 7 tips voor het behalen van jouw doelen in 2021!

7 tips voor het behalen van jouw doelen in 2021!

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 10:54

Ben jij vol goede moed het nieuwe jaar gestart met één of twee goede voornemens? Of misschien zelfs wel met meer? Ga je meer sporten of ga je minder tijd besteden aan je telefoon of Ipad? Of wil je meer tijd per dag voor jezelf reserveren om leuke dingen te doen, zodat je de balans werk en privé beter op orde krijgt? Of ga je juist ergens helemaal mee stoppen?

 

Wat het ook is, hoe staat het nu met die voornemens? Hoe gaat het met de doelen die jij jezelf hebt gesteld voor 2021? Ervaar je dat je het moeilijk vindt om ze vol te houden? Sta je op het punt om het op te geven? Misschien heb je het al wel opgegeven.

 

Vaak denken we dat het hebben van doorzettingsvermogen het belangrijkste is wat we nodig hebben als we onze doelen willen bereiken. Naast wilskracht en doorzettingsvermogen is het hebben ven een positieve mindset van belang. Een positieve mindset, een optimistische kijk op het behalen van je doelen kan je juist helpen, zo heeft onderzoek uitgewezen. Het is daarbij wel belangrijk dat er je naast een optimistische instelling ook een gepaste dosis realisme hebt om zo ook de gewenste veerkracht te creëren om je doelen te bereiken.

 

Vergeet ook niet de omgevingsfactoren die van invloed zijn op het behalen van je doelen. Het is namelijk erg moeilijk om je doelen te behalen als je omgeving je niet helpt. Creëer dus geen omgeving die het juist moeilijker maakt om te bereiken wat je bereiken wilt.

Ga met onderstaande tips aan de slag en zorg met een gezond portie optimisme voor een positief begin om jouw doelen te behalen en geniet van de weg er naar toe. Veel succes!

 

  1. Schrijf je doel(en) op en formuleer ze vanuit jezelf - dan heeft een doel de beste kans van slagen. Het beste is dat het echt jouw behoefte is dat je dit wilt halen. Dus niet een opgelegd doel van iemand anders. Een opgelegd doel geeft je minder motivatie. En hoe weet je nu of een doel goed bij je past? Volgens Kennon Sheldon past een doel goed bij je als het overeen komt met jouw waarden en normen, dingen die voor jou belangrijk zijn. Stel doelen vanuit de juiste intentie en met een duidelijk doel voor ogen. Het is belangrijk dat je echt weet wat je wilt bereiken.
  2. Stel haalbare doelen - stop met het stellen van onrealistische doelen. Stel doelen waarvan je weet dat ze haalbaar zijn. Of het om een klein doel gaat of om iets veel groters, zorg dat het specifieke, uitvoerbare stappen zijn om dat doel te bereiken.
  3. Visualiseer het behalen van je doelen - wanneer je een duidelijk beeld voor ogen hebt en houdt en wanneer je gelooft dat je doel realiteit gaat worden, neemt je motivatie behoorlijk toe.
  4. ‘Less is more’- dus kijk naar je doelenlijstje en ga schrappen. Het is de bedoeling dat het haalbaar is, weet je nog.
  5. Stel passende eisen aan jezelf - doelen nastreven is voor veel mensen een belangrijke manier om zich te ontwikkelen, daarbij is het wel van belang dat je doelen kiest die bij je kwaliteiten passen. Stel doelen die moeilijk genoeg zijn om je te motiveren en je interesse te wekken en niet zo moeilijk dat je geen kans hebt om ze te bereiken. Wees lief voor jezelf.
  6. Vraag steun in je omgeving - verzamel mensen om je heen die je echt kunnen helpen, die je aanmoedigen en ondersteunen.
  7.  ‘Don’t give up’ - geef niet op! Beloon jezelf daarom juist voor de kleine stappen, die je zet om je doelen te behalen. Zorg voor evaluatiemomenten en vier je tussentijdse successen!

 

 

Bronvermelding: Sheldon, K. M. (2014). Becoming oneself: The central role of self-concordant goal selection. Personality and Social Psychology Review, 18, 349-365. doi: 10.1177/1088868314538549


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.