Home » Gratis mini magazine

   06-53 98 63 58 I esther@estheroosterling.nl

PPP Positief Omgaan Met Stress
PDF – 2.4 MB 49 downloads

Positieve Psychologie Post - Positief omgaan met stress

Als je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het met hem of haar gaat dan is de kans groot dat de woorden ‘druk’,  ‘haast’, ‘geen tijd’ of ‘stress’ in het antwoord voorkomen. En ik betrap me daar ook op dat ik dat zelf af en toe doe.

Soms kun je het voor je gevoel zo druk hebben, dat  je dingen af gaat zeggen zoals een familiebezoek, je wekelijkse sportavond met vrienden of een schoolvoorstelling van je dochter.  En laat dit nu net de dingen zijn waar je vaak plezier aan beleeft en op die manier energie van krijgt.

Stress is een automatische reactie van je lichaam. Je hebt vast wel eens gehoord van de flight, fight or freeze-respons: je rent weg, valt aan of bevriest. Dit zijn lichamelijke acties op gevaarlijke situaties. Bij bedreiging van gevaar reageert je lichaam alert en hormonen verhogen je bloedruk en je hartslag. Tevens is het een boost voor extra energie en kracht. De totale fysiologie van je lichaam verandert zodat je in een mum van tijd een topprestatie kan leveren.

Stress is dus een natuurlijke reactie en een beetje stress is helemaal niet erg en kan zelfs goed zijn wanneer het je bijvoorbeeld helpt om je te motiveren en iets langer vol te houden. Er is ook negatieve vervelende stress en die kan verschillende oorzaken hebben, zoals zorgen over je werk, om je relatie en je gezondheid.

Je kunt vanzelfsprekend niet alle stress uit je leven bannen. Soms kun je een stresssituatie niet voorkomen. Maar je kunt wel werken aan je veerkracht door met stress om te leren gaan. Daarbij is je bewust zijn van je stressniveau een goede buffer tegen de negatieve effecten van stress.

In deze Positieve Psychologie Post vind je een test om te onderzoeken hoe het met jouw stressniveau gesteld is op pagina 8, inzichten en tips over hoe jij met stress om kunt gaan op pagina 11. Inspiratie over hoe anderen genieten van het leven op pagina 7,  dit keer is Tosca Goes aan het woord, in de rubriek positieve momentjes lees je de geluksmomenten van Ferry Asselbergs en op pagina 10 vertelt Selma Custers hoe zij VMBO docent is geworden in Utrecht.

Veel leesplezier!

Ben jij nieuwsgierig naar de vorige edities van dit gratis mini magazine? Wil jij mijn Positieve Psychologie Post ontvangen en ervaren wat de kracht van positieve psychologie voor jou kan betekenen?

Vraag dan mijn Positieve Psychologie Post aan! En ontvang gratis tips, inspiratie en nieuws over hoe jij kennis kan maken met de positieve psychologie en de principes daarvan kan integreren in je dagelijkse leven. Elke keer staat er één thema centraal.

Als je je aanmeldt, krijg je ook toegang tot alle eerdere edities van dit gratis mini magazine!

(Je persoonlijke gegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van dit mini magazine)