Levend verlies
Levend Verlies: rouwen bij chronische ziekte
Gratis telefonisch 30-minuten consult
Positieve psychologie kan ook helpen bij het omgaan met een chronische ziekte. Een chronische ziekte kan veel impact hebben op je leven en je welzijn. Door je te richten op wat nog wel mogelijk is, kun je meer veerkracht en optimisme ontwikkelen. Ook kan positieve psychologie je helpen bij het omgaan met emoties als verdriet, boosheid en angst. Door deze emoties te erkennen en te accepteren, kun je meer rust en balans ervaren.
Levend Verlies: rouwen bij chronische ziekte
Ieder van ons krijgt te maken met uitdagingen in ons leven, en voor sommigen van ons omvat dit het omgaan met een chronische ziekte. Het is begrijpelijk als je soms het gevoel hebt dat het een zware last is om te dragen, maar ik wil graag met je delen dat het ontwikkelen van veerkracht je hierbij kan helpen. Zelfs al lijken de omstandigheden heel moeilijk.
Het is een veelgehoorde opmerking: "je moet het rustiger aan doen" of "je moet beter voor jezelf zorgen". Vooral als je niet helemaal fit bent, ziek bent, of een chronische aandoening hebt, kunnen deze adviezen soms overweldigend zijn. Hoe kun je hiermee omgaan en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen? Hier zijn praktische tips vanuit de positieve psychologie die je direct kunt toepassen.
Als psycholoog met een achtergrond in de financiële wereld, vergelijk ik iemands dagelijkse hoeveelheid energie vaak met een portemonnee vol contant geld. Deze metafoor helpt je om je energie beter te beheren, vooral als je een chronische ziekte of aandoening hebt. Net zoals je je geld niet aan alles kunt uitgeven, is het handig om ook je energie verstandig beheren. Hier zijn een paar praktische tips om je energie slim te verdelen.
"Eerst voor jezelf zorgen en dan pas voor anderen." Deze woorden hoorde ik uit de mond van mijn fysiotherapeut, en het voelde alsof ik in de spiegel keek. Want hé, dit waren altijd mijn woorden, dit was mijn eigen advies. Het advies dat ik dagelijks aan mijn cliënten als psycholoog geef. Hoe confronterend kan het zijn om je eigen woorden terug te horen en weer eens te realiseren hoe moeilijk het is om 'practice what you preach' toe te passen?
"Ach meissie, wat heb jij nou?", vroeg een oudere dame mij toen ik met een mitella op straat liep na mijn polsoperatie. Haar opmerking opende een gesprek dat me deed realiseren hoe mensen vaak reageren op zichtbare tekenen van ziekte. Het lijkt alsof een fysiek teken van pijn of letsel anderen uitnodigt om hun steun te tonen. Maar ik heb ook astma, iets wat niemand aan de buitenkant kan zien. Niemand spreekt me daarop aan.
Leven met een chronische ziekte kan overweldigend zijn, maar door een positieve focus te behouden, kun je jouw welzijn verbeteren en meer voldoening uit het leven halen. Positieve psychologie biedt waardevolle strategieën om je te helpen omgaan met de uitdagingen die een chronische ziekte met zich meebrengt. Laten we samen ontdekken hoe je door kleine, positieve veranderingen een groot verschil kunt maken.