Home » Inspiratie

   06-53 98 63 58 I esther@estheroosterling.nl

Sereniteit is niet echt een woord dat ik dagelijks gebruik maar als ik kijk naar wat het betekent dan ken ik zeker het gevoel.

Nu de dagen korter worden en het kouder is, vind ik het heerlijk om lekker op de bank te zitten met een heerlijk kopje thee, een leuk tijdschrift en de kaarsjes aan. En ook een heerlijke wandeling in de najaarszon en genieten van de mooie oranje gekleurde bomen geeft mij een goed gevoel. De rust die je voelt als je omstandigheden comfortabel en goed zijn, dat is sereniteit.

Sereniteit is als een zachte, ontspannen of aanhoudende versie van vreugde. Het geeft je een gevoel van koesteren van wat er gebeurd is of van wat je hebt en nadenken over hoe je dit vaker kunt meemaken. Hoe kunnen mensen meer sereniteit, rust en kalmte ervaren?

Op die vraag geeft Astrid van Ham antwoord  in de rubriek '3 vragen aan...'

Ook kun je lezen hoe zij van haar passie haar werk heeft gemaakt in  de rubriek 'Later als ik groot ben, dan word ik... tuinontwerper op pagina 11.

Op pagina 8 vind je 11 tips voor meer sereniteit en in de rubriek 'In de praktijk' op pagina 12 staat de vraag: 'Hoe vaak komt het voor dat je even niets doet, echt niets?' centraal.

PDF
Positieve Psychologie Post Sereniteit
PDF [1.3 MB]
Download (32 downloads)

Als ik zelf denk aan de positieve emotie ontzag, dan denk ik eigenlijk in eerste instantie aan de natuur. Ontzag voor de schoonheid van de natuur is dan ook een veelvoorkomende vorm. Verschillende onderzoeken doen vermoeden dat met name ontzag voor de natuur en actief zijn in de natuur, positieve gevoelens verhogen en stressgevoelens verminderen. 

En dat hoeft natuurlijk niet tijdens een actieve wandeling op een gletsjer of bij de Grand Canyon te zijn. Want juist die heerlijke wandeling in het mooie herfstbos om de hoek, laat je zien dat momenten om ontzag te ervaren altijd aanwezig zijn in je dagelijks leven. Dit gevoel van bewondering en waardering zorgt er niet alleen voor dat je bewust aanwezig bent in het nu, maar zet je ook aan tot nadenken over je plek in de wereld. Naast de natuur kunnen bijvoorbeeld ook muziek, charismatische mensen en kunst je een gevoel van ontzag geven.

Van de mooie tekeningen en schilderijen gemaakt door Femke van der Zee ben ik zelf  erg onder de indruk. Op pagina 7 kun je nader met haar kennismaken, zij geeft je haar kijk op ontzag in de rubriek '3 vragen aan...' Ook kun je lezen hoe zij haar inspirerende stap gezet heeft om fulltime illustrator te worden in de nieuwe rubriek 'Later als ik groot ben, dan word ik... op pagina 9. En natuurlijk vind je in deze Positieve Psychologie Post ook meer achtergrondinformatie over ontzag, de quote van de maand, een test en tips.

PDF
Positieve Psychologie Post Ontzag
PDF [1.8 MB]
Download (90 downloads)

'You live and you learn' dat is mijn motto.
Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren. Vanuit de strengthfinder van Gallup staat leergierigheid in mijn top 5 van sterke kanten. Mijn familie vraagt zich gekscherend af voor welke diploma ik nu weer bezig ben. En ook deze Positieve Psychologie Post is een mooi voorbeeld van mijn honger naar kennis en belangstelling voor de positieve psychologie. 
Belangstelling is een positieve emotie die vraagt om inspanning en extra aandacht. Meer informatie over deze positieve emotie vind je op pagina 5. Geert-Jan Kleijweg geeft je zijn kijk op belangstelling in de rubriek '3 vragen aan...'. Zijn antwoorden kun je lezen op pagina 8. En natuurlijk vind je ook de quote van de maand en tips in deze Positieve Psychologie Post.

PDF
Positieve Psychologie Post Belangstelling
PDF [1.6 MB]
Download (52 downloads)

Positieve Psychologie Post - Plezier

Iemand vroeg aan mij: 'Met welk team maak je de Positieve Psychologie Post?' Euh, met welk team? Nou eigenlijk in mijn eentje. Maar dat is zeker niet waar, want er zijn zoveel lieve mensen in mijn omgeving die me helpen.
De mensen die de '3 vragen' willen beantwoorden en ook mijn 'vaste panel' aan lezers die ik dankbaar ben, dat ze alles willen doornemen voordat ik het deel: Astrid, Samula en Jan-Willem. Af en toe vraag ik mijn husband om een foto te maken en ook anderen helpen mij met een 'fotoshoot'. Dank je wel Sander voor de mooie antwoorden op mijn 3 vragen in de gelijknamige rubriek (op pagina 8) en 'fotograaf' Suzanne voor je hulp bij het tot stand brengen van deze Postieve Psychologie Post! 
Het maken van dit mini magazine geeft mij veel plezier, door de momenten dat ik met anderen lol hebt, de verbinding voel, mooie gesprekken mag voeren en ik mijn creativiteit kwijt kan. Allemaal elementen van de positieve emotie plezier. Wat geeft jou plezier?

PDF
Positieve Psychologie Post Plezier
PDF [1.0 MB]
Download (66 downloads)

Positieve Psychologie Post - Hoop

Hoop is voor mij een positieve kijk op de toekomst, vertrouwen dat het goed komt. Hoop geeft mij een prettig gevoel, het maakt me blij en ik word er rustig van. Op de één of de andere manier is er altijd wel een stemmetje in mij dat zegt dat het goed komt.

Iemand die heel mooi weergeeft wat hoop voor haar betekent, is Els van Dongen. Ik heb haar drie vragen gesteld in de gelijknamige rubriek. Zij neemt je mee in haar verhaal vanuit kwetsbaarheid en kracht. Wil je weten wat haar inzichten en tips zijn om een hoopvol leven te leiden, lees dan de rubriek op pagina 8.  Meer manieren om je leven (nog) hoopvoller te maken, vind je op pagina 9.

Ook geef ik je vanaf deze Positieve Psychologie Post een inkijkje in mijn praktijk. Nieuwsgierig? Kijk dan op pagina 11.

PDF
Positieve Psychologie Post Hoop
PDF [5.7 MB]
Download (88 downloads)

Positieve Psychologie Post - Vreugde

Vreugde (joy) is de positieve emotie die wordt opgeroepen door welzijn, succes of geluk. Het geeft je gevoelens van blijdschap, opgetogenheid of opwinding.

Ik word blij van mijn werk, de voldoening die het mij geeft, de gesprekken die ik mag voeren, de kleur roze (hoe verrassend ;-)), wandelen, in de tuin zitten met een leuk boek en nog zoveel meer...

Door uit te zoeken wat jouw vreugde brengt en daar meer van te doen, vergroot je jouw geluksgevoel. Vind je dat lastig dan kun je bijvoorbeeld de tips lezen op pagina 9 of de oefening doen die op pagina 11 staat.

Marije Wielenga, eigenaar van de Speechacademy en speechkampioen van Nederland in 2017, vertelt in de rubriek ‘3 Vragen aan…’ vol enthousiasme over wat haar blij maakt en deelt haar inzichten en tips.

PDF
Positieve Psychologie Post Vreugde
PDF [5.2 MB]
Download (73 downloads)

Wil jij weten wat positieve psychologie voor jou kan betekenen?

Vraag dan mijn Postieve Psychologie Post aan! En ontvang maandelijks tips, inspiratie en nieuws over hoe jij kennis kan maken met de positieve psychologie en de principes daarvan kan integreren in je dagelijkse leven. Elke maand staat er één thema centraal.  (Je persoonlijke gegevens worden alleen gebruikt voor het versturen van dit mini magazine)

Positieve Psychologie Post - Veerkracht

Het voordeel van veerkrachtig zijn, is dat je op verschillende manieren negatieve situaties kunt verwerken. Bijvoorbeeld door jezelf op te vrolijken met muziek of door een strandwandeling te maken. Dit zijn voorbeelden om op een positieve manier om te gaan met negatieve ervaringen. Het kost een veerkrachtige persoon relatief weinig moeite om positieve emoties te creëren. 
Wil jij weten hoe veerkrachtig jij bent? Doe dan de test op pagina 7 en kijk voor de tips op pagina 9.

PDF
Positieve Psychologie Post Veerkracht
PDF [5.2 MB]
Download (70 downloads)

Positieve Psychologie Post - Inspiratie

Dit keer is het thema inspiratie. Twee mensen die mij inspireren zijn Nele Jacobs en Marloes Halmans

Nele Jacobs is hoogleraar levenslooppsychologie aan de Open Universiteit. Je vindt een interview met haar op pagina 7.

Marloes Halmans is mijn business mentor. Ben je benieuwd naar haar antwoorden op de drie vragen lees dan snel verder op pagina 12.

En in dit nummer natuurlijk ook weer tips en een test!

PDF
Positieve Psychologie Post Inspiratie
PDF [1.1 MB]
Download (43 downloads)

Positieve Psychologie Post - Trots

Trots is een positieve emotie. Als je iets gepresteerd hebt en je hebt het gewenste resultaat behaald dan geeft dat je een goed gevoel. Een trots gevoel dat je mag delen. Ik ben echt trots op dit nieuwe exemplaar van mijn positieve psychologie post. En ik ben trots op de nieuwe rubriek: "3 vragen aan..," op pagina 10. Hoe doe je dat nu trots zijn op jezelf? Lees de tips op pagina 8.  En voor de liefhebbers, dit nummer heeft ook een test, op pagina 7 : "Hoe trots ben jij?"

 

PDF
Postieve Psychologie Post Trots
PDF [1.6 MB]
Download (21 downloads)

Positieve Psychologie Post - Liefde

Wat maakt liefde nu zo bijzonder? Waarom word je verliefd op de één en niet op de ander? Welke partner past het beste bij jou? Zegt je persoonlijkheidstype iets over het liefdestype dat je bent? En kun je door oefeningen meer liefde ervaren?

Ben je nieuwsgierig naar de kracht van liefde lees dan verder op pagina 5. En wil je graag weten welk liefdestype jij bent? Doe dan de test op pagina 8.

 

 

PDF
Positieve Psychologie Post Liefde.
PDF [6.3 MB]
Download (31 downloads)

Positieve Psychologie Post - Optimisme

Wat maakt dat de ene persoon met een optimistische kijk in het leven staat en de andere geneigd is om de zaken meer pessimistisch te benaderen? 
In deze Positieve Psychologie Post, het mini magazine over de kracht van positieve psychologie, staat het thema Optimisme centraal. 

Ben jij nieuwsgierig hoe optimistisch jij bent? Doe dan de test op pagina 7. Of wil je weten of je optimisme kunt leren, lees dan de tips op pagina 10.

 

PDF
Positieve Psychologie Post Optimisme
PDF [1.0 MB]
Download (32 downloads)

Positieve Psychologie Post - Dankbaarheid

Dit is de eerste Positieve Psychologie Post. Vanaf nu breng ik maandelijks een thema vanuit de positieve psychologie onder de aandacht.

Ik ben levenslooppsycholoog en ik wil je op deze manier laten kennismaken met de kracht van positieve psychologie. Je aanmoedigen om bewust te kiezen voor de dingen die je kunt doen in je dagelijks leven waar je positieve emoties van krijgt. Voor december is het thema: dankbaarheid. Dankbaarheid maakt gelukkig. Vul de test in op pagina 9 en ontdek hoe dankbaar jij je voelt.

PDF
Positieve Psychologie Post Dankbaarheid
PDF [1.4 MB]
Download (32 downloads)

Wil je bijvoorbeeld weten of je veerkrachtig, dankbaar of trots bent?  Doe dan de tests!

PDF
Test Hoe veel plezier ervaar jij
PDF [344.6 KB]
Download (2 downloads)
PDF
Hoeveel vreugde ervaar jij op dit moment
PDF [2.9 MB]
Download (4 downloads)
PDF
Test Hoe hoopvol ben jij
PDF [2.6 MB]
Download (2 downloads)
PDF
Test Hoe veerkrachtig ben jij
PDF [1.3 MB]
Download (12 downloads)
PDF
Test inspiratie
PDF [439.7 KB]
Download (7 downloads)
PDF
Test Hoe trots ben jij
PDF [15.8 MB]
Download (22 downloads)
PDF
Liefde & Persoonlijkheidstype doe de test
PDF [826.1 KB]
Download (34 downloads)
PDF
Test Optimisme
PDF [248.5 KB]
Download (31 downloads)
PDF
Hoe dankbaar voel jij je
PDF [1.9 MB]
Download (39 downloads)

Mijn studie ervaringen aan de Open Universiteit

Met veel plezier heb ik psychologie gestudeerd aan de Open Universiteit. Ik heb gekozen voor de richting Levenslooppsychologie, omdat ik geloof in de kracht van positieve psychologie, in het denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Ik vind het erg leuk dat de Open Universiteit mij gevraagd heeft om mijn studie ervaringen te delen. Ben je nieuwsgierig?  Bekijk het filmpje hier

Positieve quotes op Instagram

Ben je op zoek naar mooie positieve quotes, kijk dan op Instagram bij littlepinkmessages.

Krijg je te maken met een reorganisatie? Dreigt ontslag? En word je gedwongen om keuzes te maken?

In een tijd dat er weer veel reorganisaties zijn aangekondigd en ikzelf en mensen in mijn omgeving nadenken over hun toekomst kwam ik dit tegen in het nieuws: de ontslagvergoeding zoals die nu bestaat moet op de schop. Het bedrag dat ontslagen medewerkers meekrijgen zou voortaan gericht moeten worden ingezet voor opleiding om de betreffende krachten zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Werknemers kunnen veel meer dan nu gebeurt, zelf de regie nemen over hun loopbaan. Wat ze daarbij zou kunnen helpen, is een zogenoemde loopbaan-apk. Er wordt een voorstel gedaan om voortaan periodiek voor werknemers vast te stellen hoe sterk hun positie is op de arbeidsmarkt en waar aandachtspunten voor bijvoorbeeld bijscholing liggen. Weet jij wat jouw positie is?

Inmiddels heb ik al verschillende stappen gezet om mijn eigen koers te bepalen voor wat betreft mijn loopbaan. Hoe zit dit met jou? Ben jij toe aan een loopbaan-apk?

Hoe belangrijk is het om zelf het heft in eigen handen te nemen? Om aan het roer te blijven staan en zelf je richting te bepalen? Om dit te kunnen doen daar is inzicht voor nodig in de mogelijkheden die er zijn en inzicht in je eigen duurzame inzetbaarheid. Hoe kun je je eigen kansen vergroten en hoe blijf je duurzaam inzetbaar? Wat is jouw plan B?

Afscheid nemen van een werkomgeving waarin je jaren actief bent geweest, dat doet pijn. Hoe beter je afscheid kunt nemen, hoe beter je je kunt voorbereiden op een nieuwe werkomgeving. Hoe kun je alles wat er gebeurd is bij je oude werkgever een plaats geven en vol energie en motivatie je richten op de toekomst? Dit kun je doen door goed voorbereid te zijn en niet af te wachten tot er weer een reorganisatie wordt aangekondigd.

Het Met perspectief vooruit programma helpt je beter voorbereid te zijn op je toekomst en helpt je om keuzes te kunnen maken ook als het voelt alsof je gedwongen wordt.

Samen met jou kijk ik graag hoe we het beste met jouw hulpvraag aan de slag kunnen gaan om zo te komen tot jouw Talent & Loopbaan Plan B. Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden: 06-53986358 of levenslooppsycholoog@gmail.com ()

Ik kijk uit naar jouw verhaal!