06-53 98 63 58


Waar kan psychosociale therapie je bij helpen?


Het is heel begrijpelijk dat je wellicht wat argwanend naar counselling of psychosociale therapie kijkt en dat je vindt dat je het allemaal zelf op moet kunnen lossen. En het is niet ongebruikelijk dat je veranderingen wilt vermijden, zelfs als je een hoge mate van ongemak ervaart. 

Iedereen maakt wel eens een zware periode mee in zijn of haar leven. Soms is het moeilijk om daar alleen uit te komen. Als het niet meer lukt om dit zelf op te lossen, dan kan counselling of psychosociale therapie een uitkomst zijn.

Psychosociale therapie is een kortdurende vorm van individuele psychosociale begeleiding. Het is een pragmatische, resultaatgerichte vorm van emotionele hulpverlening met als doel je te helpen om de balans in jezelf en je leven terug te vinden en jouw klachten te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door het oplossen van problemen, het vinden van antwoorden en/of het ontwikkelen van bepaalde inzichten of sociale vaardigheden.

Als psychosociaal therapeut ben ik een hulpverlener met de juiste kennis, vaardigheden en een professionele instelling om oplossingsgericht te werken. Zodoende kan ik je helpen als je op de één of andere manier in een vervelende, ongemakkelijke of ongewenste situatie zit.

Consulten met mij als therapeut zijn erop gericht om inzicht te krijgen in je problemen die er spelen en om goede raad op te doen. Het verschil met coaching is, dat de nadruk ligt op jouw zelfoplossende vermogen. Als therapeut kijk ik meer naar je gevoelens, gedachtes en je gedrag om je te helpen deze weer op dezelfde lijn te krijgen.

 

Het belangrijkste verschil tussen coaching en counselling/psychosociale therapie:

  • Coaching: is vooral doelgericht is en jouw hulpvraag is verbonden aan een doel. Wat je wilt bereiken is redelijk duidelijk, maar je hebt hulp nodig bij het bepalen van meer specifieke doelen en de weg (de richting) daar naartoe. Als coach begeleid ik dit proces op maat.
  • Counselling/therapie: als counsellor/therapeut richt ik mij ook op de onderliggende problemen. Counselling kun je zien als een verdieping op coaching. Als therapeut help ik je je hulpvraag inzichtelijk te krijgen, leer ik je om te gaan met bestaande problemen om zo je geestelijk en emotioneel welbevinden te bevorderen.

Dit zijn de problemen, waar ik mensen elke dag mee help:

LIFE-EVENTS

Je zit in een scheiding, gaat verhuizen naar een nieuwe plek, je baan opzeggen, een nieuwe baan starten, wordt ondernemer, denkt na over wel of niet studeren, trouwen, ouder worden en zo gaat de lijst maar door. Dit soort life-events kunnen verwarrend, uitdagend en soms eng zijn. Dit zijn bijzondere tijden in je leven en je kunt hierbij ondersteuning gebruiken.

 

BALANS

Je bent helemaal gestrest en overwerkt. Je voelt je alsof je op het punt staat om in te storten en uit te vallen. Je verlangt wanhopig naar meer balans. Je hebt tijd nodig om te vertragen , tijd voor jezelf.

 

ANGST & PANIEK

Je gedachten zijn op hol geslagen. Je herhaalt dingen steeds opnieuw en opnieuw. De cyclus van spijt, zorg en angst lijkt eindeloos. Het is vermoeiend en je bent het zat.

 

JE INNERLIJKE CRITICUS

Je bent in een voortdurende strijd met jezelf en je innerlijke criticus is aan het winnen. Die stem van binnen die je vertelt dat je niet goed genoeg bent, stopt nooit. Je bent er klaar mee dat je innerlijke criticus macht en controle over je heeft. Het is tijd om eindelijk je innerlijke criticus de mond te snoeren en je ware zelf te omarmen.

 

SCHAAMTE

Je hebt een geheim dat je voor jezelf hebt gehouden. Je bent bang om te worden veroordeeld. Doen alsof het er niet is, werkt niet meer. Je zou willen dat je iemand had die je kon vertrouwen en die zonder oordeel naar je zou luisteren.

 

DEPRESSIE

Je ziet er tegenop om elke ochtend wakker te worden en op te staan. Je voelt je verdrietig en leeg van binnen. Je bent omringd door mensen, maar toch voel je je nog steeds alleen. Je bent gestopt met dingen doen die je leuk vindt. Je bent bang dat je je altijd zo zult voelen.

 

VERLANGEN

Je leven voelt saai en leeg, zonder betekenis. Je bent er ziek van om zo door te gaan en je leven voort te laten kabbelen. Je verlangt ernaar om me passie je doelen te bepalen en te behalen. Er moet iets veranderen.

 

WOEDE

Je voelt je geïrriteerd en je hebt het gevoel dat je elk moment kunt ontploffen. Je hebt alles opgeslagen van binnen. Je hebt een uitlaatklep nodig om jezelf te uiten.

 

VERLIES

Bij omgaan met verlies en rouw denkt men in eerste instantie vaak aan het verlies van een dierbare. Maar ook andere vormen van verlies kunnen gepaard gaan met rouw, zoals het eindigen van een relatie en daarmee het verliezen van je huwelijk, het verlies van je baan of het verlies van gezondheid bij ziekte. Je hebt tijd nodig om te leren omgaan met de pijn om uiteindelijk je leven weer op te pakken.

 

OMGAAN MET (CHRONISCHE) ZIEKTE

Er zijn vele chronische ziekten en aandoeningen. Wat ze gemeen hebben, is dat je leven er ingrijpend door kan veranderen, zowel op fysiek, mentaal als op sociaal vlak. Dit kan betekenen dat je te maken krijgt met verlies- en rouwgevoelens. Ook vraagt het vaak aanpassingen en veranderingen in je dagelijks leven. Iedereen gaat er anders mee om en er is ook niet één juiste manier. Uitgebreide informatie over het omgaan met een (chronische) ziekte vindt je hier op deze pagina's: Psychosociale begeleiding bij chronische ziekte en PPP - Positief omgaan met een chronische ziekte.

 

Referenties

"Door de zure citroenen heengaand, zal de zon ook voor jou gaan schijnen!" Esther oordeelt niet, luistert goed en voelt goed aan wat je wilt bereiken. Geeft duidelijke tips en huiswerk. Fijn om via het platform nog even alles na te kunnen lezen en eventueel vragen te mogen stellen. Door nauwkeurig haar adviezen op te volgen, is mijn doel in korte tijd bereikt: te voelen en te weten wat IK wil in mijn leven! Pittig én zeer de moeite waard. Ik ben Esther zeer dankbaar en zou haar iedereen willen aanraden als je op een T-splitsing in je leven bent aangekomen, zakelijk of privé. Esther is er ècht voor jou!"

Mariella

"Esther heeft mij in een paar gesprekken enorm geholpen om de communicatie met mijn , jong volwassen, zoon weer op gang te brengen.
Duidelijk, snel to the point en empathisch."

Louk

"Esther heeft mij onwijs geholpen in een moment in mijn leven dat ik extra support nodig had. Het gehele traject heeft mij rust, houvast maar ook vele mooie nieuwe inzichten gegeven. Esther was neutraal, betrokken maar wist door de juiste vragen te stellen en handvatten aan te reiken, mij verder te helpen. Het heeft mij niet alleen op dit moment in mijn leven geholpen, maar de gesprekken en inzichten zal ik altijd meenemen en zullen hopelijk in de toekomst ook van pas komen."

Mechteld


In mijn counsellingstrajecten werk ik met veel verschillende methoden zoals:

  • Positieve psychologie
  • Cognitieve gedragstherapie 
  • RET (Rationele Emotieve Therapie)
  • Acceptance Commitment Therapy
  • Oplossingsgerichte therapie
  • EMDR
  • E-Health en/of Blended care
  • Familieopstellingen
In gesprek in de praktijkruimte van psychologie- en coachpraktijk Esther Oosterling.

Als ik met jou een maatwerktraject start zullen verschillende oefeningen en opdrachten onderdeel uitmaken van jouw traject om zo je doelen te bereiken. We zullen samenwerken om je situatie naar jouw tevredenheid te verbeteren en we zullen je voortgang continu evalueren en waar nodig bijstellen. Je bent vrij om de counselling te beëindigen wanneer jij je er klaar voor voelt (de ervaring leert dat cliënten gemiddeld tussen de 6 en 10 sessies nodig hebben). 

Tarief Counselling/Psychosociale therapie

  • 1 sessie van 60 minuten

  • Ondersteuning via een cliëntenplatform tussen de sessies door

Jouw investering € 135,00 (inclusief BTW) 

 

Dit tarief geldt voor particulieren. Wanneer je werkgever de kosten voor je traject betaalt, geldt het zakelijke tarief.

  • Korte trajecten
  • Zowel face to face counselling/psychosociale therapie (hiervoor gelden nog de volgende Covid-19 adviezen van kracht: geen handen schudden, bij klachten thuis blijven) in mijn praktijk in Amersfoort Vathorst als telefonische counselling/therapie is mogelijk
  • ​Verwijzing huisarts niet nodig
  • ​Afspraken en intakes die binnen 24 uur worden geannuleerd zullen in rekening worden gebracht.

Zorgverzekering en vergoeding
Ik ben als Registertherapeut LVPW aangesloten bij de LVPW, een beroepsvereniging voor psychosociaal werkenden.

Wanneer je aanvullend verzekerd bent, kunnen de psychosociale therapiesessies, afhankelijk van de polis en verzekeringsmaatschappij, gedeeltelijk of volledig vergoed worden. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. Een lijst van vergoedingen van zorgverzekeraars (2024) tref je aan op de website van de LVPW.

Daarnaast ben ik ingeschreven als Register therapeut BCZ® bij de overkoepelende organisatie RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg), een organisatie die onafhankelijk bemiddelt tussen therapeuten, zorgverzekeraars en cliënten en de belangen van registertherapeuten behartigt. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden alleen als de hulpverlener ook ingeschreven staat bij het RBCZ. 


Voordelen vergoeding vanuit het aanvullende zorgpakket
Vergoeding vanuit het aanvullende zorgpakket heeft een aantal voordelen.
Hierdoor kunnen de kosten uiteindelijk vaak lager zijn dan ‘zorg vanuit de basisverzekering’:

  • Je hebt geen verwijsbrief nodig.
  • Je eigen bijdrage van je zorgverzekering’ van € 385,- wordt niet aangesproken.

 

Als je om welke reden dan ook ontevreden bent over over de psychosociale therapiesessies dan zal een deskundige instantie er zorg voor dragen dat je klacht op een goede manier wordt behandeld.

Mijn praktijk is aangesloten bij SCAG, de gespecialiseerde geschilleninstantie voor therapeuten in de complementaire en alternatieve zorg. 

Daarnaast  kun je bij de tucht- en klachtencommissie  van de beroepsvereniging terecht met klachten. Voor meer info, zie www.lvpw.nl


KRIJG HULP WANNEER JIJ HET NODIG HEBT