Ervaar de kracht van positieve psychologie : optimisme

Je kent vast wel de uitspraak “het glas is half vol” en “het glas is half leeg” of “denken in problemen (dippen)” of “denken in mogelijkheden (dimmen)”. Wat maakt nu dat je een optimistische kijk hebt of dat je van nature meer een zwartkijker bent, iemand met een pessimistische kijk?

 

Wat is pessimisme?

Volgens Van Dale is pessimisme: de neiging om ongunstige uitkomsten te verwachten. Bij mensen met een pessimistische houding is tegenslag er altijd, bij alles wat ze doen en het komt door hen, zij kunnen er niets aan doen.

 

Wat is optimisme?

Optimisme is, hoe verrassend, precies het tegenovergestelde van pessimisme. Tegenslag is tijdelijk, hoort bij bepaalde omstandigheden en kan ik overwinnen door mijn eigen inzet en vaardigheden. Optimisten benaderen problemen vanuit een positie van empowerment.

Voor sommige mensen is het overwinnen van tegenspoed een uitdaging die ze graag aangaan. Helaas is het 'willen’ oplossen van een probleem niet altijd genoeg om het ook daadwerkelijk op te lossen. 

Optimisten en pessimisten verschillen van elkaar in de wijze waarop ze op situaties reageren, stelt één van de bekendste psychologen op dit gebied Martin Seligman. Neig je meer naar de pessimitische kant dan kun je jezelf trainen om positiever te zijn, zegt Seligman, en als je dat doet, is de kans groot dat je gelukkiger, gezonder en succesvoller wordt.

Ben je van nature een optimist of een pessimist? Is dat zeg maar al vanaf je geboorte bepaald?

Voor ongeveer 25% schat men in dat een optimistische houding genetisch bepaald is. De overige 75% wordt door allerlei omgevingsfactoren in de kindertijd en ook daarna bepaald. Daarbij kun je denken aan reacties van ouders op hun kinderen als ze falen of als ze succes hebben. Kinderen met een optimistische houding behouden die houding vaak ook als ze volwassen zijn.

Er is wel gebleken dat mensen de neiging hebben om minder optimistisch te worden naarmate ze ouder worden. Echter de gezondheidsvoordelen door optimistisch te blijven gedurende je hele leven zijn aanzienlijk.

 

De voordelen van optimisme:

  • beter omgaan met stress
  • maak je sneller vrienden
  • ben je creatiever
  • word je minder snel ziek
  • krijg je meer steun uit je omgeving
  • en het kan er ook voor zorgen dat je langer leeft.

 

Optimisme speelt ook een belangrijke rol in het behalen van persoonlijke doelen en is daarom essentieel voor werkgeluk.

Mensen met een optimistische denkstijl blijken minder risico te lopen op het ontwikkelen van een depressie dan mensen met een pessimistische denkstijl.  

In sommige situaties lukt het niet om positief te zijn en is het niet erg om somber te zijn. Er gebeuren in ieders leven natuurlijk ook dingen waar niets positiefs aan is en waar je dus echt somber van bent .

Voor een korte periode is dat natuurlijk niet erg. Mocht dit gevoel langer aanhouden of kom je er zelf niet uit, dan is het belangrijk om in actie te komen. Praat er met anderen over of neem bijvoorbeeld contact op met je huisarts.

Pessimisten hebben wel vaak een realistische kijk op de wereld. Ze kijken naar de werkelijkheid. Realisme kan dan ook geen kwaad.

Echter het hebben van een optimistische kijk op het leven laat ons wel beter en gelukkiger voelen.

 

Bronvermelding:

Seligman, M., ( 2006). Geleerd optimisme: hoe je je geest en je leven kunt veranderen'

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.