Is je leven druk en onrustig? Ben je op zoek naar meer rust?

Met de volgende tips kun je meer rust en kalmte in je leven brengen.

 

Ben dankbaar

Wanneer je wekker gaat en voordat je zelfs uit bed komt, sluit dan nog even je ogen en denk na over de dingen waar je dankbaar voor bent. Overweeg de meest ogenschijnlijke basale geschenken die je hebt: een baan, goede relaties, je huis, je kleding, je gezondheid. Wees gul met complimenten, bedankjes en het uiten van je dankbaarheid en waardering. Zo maak je jezelf meer bewust van al het goede dat je overkomt.

 

Accepteer

Leer te accepteren hoe je je op dit moment voelt, en leer te accepteren dat het leven op dit moment is zoals het is. Je hoeft bijvoorbeeld niet overal een mening over te hebben en je hoeft niet overal op in te gaan. Accepteer anderen voor wie ze zijn. Als iemand niet aardig tegen je is, is het je eigen keuze om al dan niet tijd met hem of haar door te brengen. Accepteer dat je ze niet kunt veranderen en accepteer je situatie voor wat het is. Acceptatie is geen stagnatie. Acceptatie is begrijpen wat je wel en niet kunt veranderen.

 

Doe iets creatiefs

Even uit je hoofd en bezig zijn met je handen, even niet hoeven nadenken maar creatief bezig zijn dat zorgt ook voor rust en ruimte. Je kunt gaan tuinieren maar ook een taart gaan bakken of gaan knutselen. Iets waar je blij van wordt.

 

Geniet van het hier en nu

Vertragen nodigt uit om te genieten van het huidige moment en om manieren te vinden om dit soort momenten vaker te beleven. Bijvoorbeeld door de luisteren naar mooie muziek, of het kijken naar een mooie zonsondergang.

 

Creëer een rustige 

Je kunt bijvoorbeeld een rustige plek zoeken en zo een rustige plek creëren om te werken. Of activiteiten doen die je meer innerlijke rust geven. Je kunt zelf keuzes maken om meer stilte, rust en ruimte om je heen te hebben.

 

Werk met focus

Kies één of twee taken die je vandaag wilt voltooien, en richt je uitsluitend daar op. Check je email op een paar vaste momenten in de dag. Probeer ook je telefoon eens wat vaker op stil te zetten of thuis te laten. Ervaar hoe fijn het is om af en toe weer echt alleen te zijn. Onbereikbaarheid geeft je rust en focus.

 

Ga de natuur in

Ga wandelen in het bos of ga naar het strand. Het ruisen van de zee en de stilte van het bos hebben een kalmerende werking.

 

Wees lief voor anderen

De manier waarop je met de mensen in je omgeving omgaat heeft een grote invloed op je welbevinden. Je kunt meer rust en kalmte brengen in je gesprekken met anderen en de manier waarop je met anderen samen bent.  Voel meer compassie voor anderen. Niet iedereen die vervelend overkomt bedoelt het slecht. Ga van het beste uit, en voel compassie. Wees vriendelijk voor anderen, niets wijst erop dat onvriendelijkheid je iets oplevert. Schenk iedereen die je vandaag tegenkomt een glimlach en kijk hoe goed dat voelt. Wees niet verrast als mensen terug glimlachen. Dan voel je je dubbel zo goed.

 

Geniet van de stilte

Juist niets doen, gewoon even zitten, even tijd nemen voor jezelf, dat is in deze tijd van zoveel dingen moeten voor veel mensen heel lastig. Leg je telefoon aan de kant, kijk eens geen televisie of Netflix op je Ipad maar geniet van de stilte om je heen. Hoelang lukt het jou om even echt te genieten van stilte om je heen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.