Het belang van positieve focus bij een chronische ziekte.

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 16:30

Leven met een chronische ziekte kan overweldigend zijn, maar door een positieve focus te behouden, kun je jouw welzijn verbeteren en meer voldoening uit het leven halen. Positieve psychologie biedt waardevolle strategieën om je te helpen omgaan met de uitdagingen die een chronische ziekte met zich meebrengt. Laten we samen ontdekken hoe je door kleine, positieve veranderingen een groot verschil kunt maken.

 

Waarom positieve focus belangrijk is

Positieve psychologie richt zich op het benadrukken van wat goed gaat in je leven in plaats van te focussen op beperkingen. Bij een chronische ziekte betekent dit dat je aandacht besteedt aan de dingen die je nog steeds kunt doen en de aspecten van je leven die betekenisvol blijven. Door deze benadering kun je je emotionele welzijn verbeteren en een gevoel van controle terugkrijgen.

 

Tips voor een positieve focus

Maak een lijst van dingen die je nog steeds kunt doen het identificeren van activiteiten die binnen je bereik liggen, helpt je realiseren hoeveel er nog mogelijk is. Dit voorkomt dat je blijft hangen in wat je niet meer kunt doen.

 • Hoe je dit kunt doen:
  • Neem de tijd om een lijst te maken van alle dingen die je nog steeds kunt doen, hoe klein ook.
  • Denk aan dagelijkse activiteiten, hobby’s, en sociale interacties die binnen je mogelijkheden liggen.
  • Voeg regelmatig nieuwe dingen toe aan de lijst en bekijk deze wanneer je je ontmoedigd voelt.

 

Noteer dagelijks positieve momenten door dagelijks positieve momenten op te schrijven, verleg je je aandacht naar wat goed gaat in je leven. Dit kan je humeur verbeteren en je helpen om optimistisch te blijven.

 • Hoe je dit kunt doen:
  • Houd een dagboek bij waarin je elke dag minstens één positief moment noteert.
  • Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een mooi gesprek, een wandeling in de natuur, of een taak die je hebt volbracht.
  • Door dit consequent te doen, train je jezelf om meer aandacht te hebben voor de positieve aspecten van je leven.

 

Zoek nieuwe hobby's het vinden van nieuwe hobby’s die passen bij je huidige situatie kan vreugde en voldoening brengen. Nieuwe activiteiten kunnen je een gevoel van prestatie en plezier geven, zelfs als je oude hobby's misschien niet meer mogelijk zijn.

 • Hoe je dit kunt doen:
  • Denk na over activiteiten die je altijd al hebt willen proberen en kijk of ze binnen je mogelijkheden liggen.
  • Overweeg hobby’s die minder fysieke inspanning vereisen, zoals schilderen, lezen, schrijven, of puzzelen.
  • Probeer verschillende activiteiten uit en kijk wat je het meeste plezier en voldoening geeft.

 

Het effect van positieve focus op je welzijn

Door je te richten op wat nog wel mogelijk is, creëer je een mindset die je helpt beter om te gaan met de uitdagingen van een chronische ziekte. Deze positieve focus kan leiden tot een verhoogd gevoel van tevredenheid en een betere kwaliteit van leven. Het kan ook je veerkracht vergroten, waardoor je beter in staat bent om met tegenslagen om te gaan en je emoties op een gezonde manier te verwerken.

 

Conclusie

Een chronische ziekte hoeft niet het einde te betekenen van een vervuld en betekenisvol leven. Door de principes van positieve psychologie toe te passen en je te richten op wat nog wel mogelijk is, kun je je welzijn verbeteren en meer voldoening ervaren. Maak een lijst van dingen die je nog steeds kunt doen, noteer dagelijks positieve momenten, en zoek nieuwe hobby’s die je vreugde brengen. Deze kleine, maar krachtige stappen kunnen je helpen om een gelukkiger en sterker persoon te worden, ondanks de uitdagingen die je tegenkomt. Blijf positief en onthoud: er is altijd iets moois te vinden, zelfs in de moeilijkste tijden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.