Bij de winterblues (ook wel winterdip genoemd) of een winterdepressie bepaalt de ernst van de depressieve klachten het verschil. Als je last hebt van winterblues is het leven minder zonnig dan in de lente en de zomer, maar je functioneert nog wel. Bij mensen met een winterdepressie kunnen de klachten dusdanig zijn dat het hen belemmert in het dagelijks functioneren.

De klachten worden onder meer gekenmerkt door verdrietige gevoelens, lagere energieniveaus, moeite met slapen en verminderde eetlust. Het goede nieuws is dat je niet tot de lente hoeft te wachten om jezelf weer wat beter te voelen.

 

Deze vijf tips zijn wetenschappelijk bewezen methodes om de donkere dagen goed door te komen:

 

1. Blijf bewegen

Regelmatig een stukje (hard)lopen, zwemmen of fietsen is niet alleen goed voor je conditie en je figuur maar kan ook helpen om te voorkomen dat je depressief raakt. Dit wijst een Australische studie uit. Je hoeft daarvoor niet echt hard te trainen het gaat erom dat je beweegt dus lekker gaan wandelen of een yogales volgen helpen je daar al heel goed bij.

 

2. Probeer aromatherapie

Een lekker warm bad na een lange werkdag kan helpen te ontspannen. Doe er de volgende keer eens een paar druppels essentiële olie bij. Met name lavendel en jasmijn zijn populaire keuzes voor ontspanning. Olie van de populier lijkt goed te werken bij depressieve stoornissen. Experts weten niet precies waarom de olie helpt maar ze vermoeden dat de geur receptoren in je neus triggert. Die sturen vervolgens signalen naar het gedeelte in je hersenen dat je gemoed controleert.

 

3. Zet eens geen wekker

Kies in plaats van een hard rinkelende of bliepende wekker liever voor een wake-uplight. Het licht van deze wekker en lamp ineen bootst het licht van de zon na door steeds sterker te worden. Uit Russisch onderzoek blijkt dat bij bij een lichte vorm van winterdepressie deze wekmethode al heel effectief kan zijn.

 

4. Neem meer vitamine D

Vitamine D maakt je lichaam aan onder invloed van zonlicht. Daarvoor moet je wel behoorlijk veel buiten zijn en een groot deel van je blote huid aan de zon blootstellen. In de herfst en de winter gebeurt dat bij de meeste van ons gewoonlijk niet zo snel. Daar zijn twee oplossingen voor: overwinteren in een warm land of vitamine D slikken. Beide methoden werken :-).

 

5. Praat erover

Mochten allerlei tips niet helpen en voel je je steeds somberder, maak dan een afspraak bij je huisarts. Over je depressieve en verdrietige gevoelens praten met een  psycholoog werkt even goed tegen winterdepressies als lichttherapie.

 

Bronvermelding: Pure Wow

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.