De kracht van vertragen

In je dagelijks leven is het vaak moeilijk om te vertragen of om stil te staan. Je bent de hele dag bezig en vaak op de automatische piloot, je bent je niet echt bewust van alles wat je doet.

Het zijn vaak de momenten waarop je loslaat, dat er ruimte komt om te ontvangen en dat je de energie weer voelt stromen.

En wanneer je in de valkuil stapt waarin alles draait om meer, sneller en beter, dan krijg je juist minder of in elk geval niet datgene wat je gewenst of verwacht had.

Momenten van stilte brengen je brein tot rust en helpen je de dingen te verwerken, die je allemaal meemaakt in je drukke leven. Stilstaan en vertragen, geeft je de mogelijkheid tot reflectie: met welke dingen vul ik nu mijn dagen en zijn dat de dingen waar ik blij of gelukkig van word?

 

“If you’re always racing to the next moment,

what happens to the one you’re in?

Slow down and enjoy the moment you’re in

and live your life to the fullest.”

- Nanette Mathews -

 

Vertragen & positieve emoties

Hoe creëer jij de balans in vertraging en een tempo dat past bij wie jij bent en bij wat jij belangrijk vindt in het leven?

Er zijn positieve emoties met een lage ‘arousal’: je voelt je bijvoorbeeld tevreden, ontspannen, sereen, kalm. Sereniteit is een rustige positieve emotie.

In Oosterse culturen zijn juist deze emoties met geluk geassocieerd. Sereniteit is het moment waarop we voelen dat we ons geen zorgen hoeven te maken en dat de huidige situatie precies goed lijkt te gaan. Het is erg belangrijk om deze emotie te onderhouden omdat, zelfs als het goed gaat, we de neiging hebben om ons te richten op het verleden of ons zorgen te maken over de toekomst.

Sereniteit kan worden gevoed door je te richten op het genieten van het huidige moment.

Je ervaart sereniteit, net als vreugde, als je omgeving weinig van je vraagt en veilig en vertrouwd is. Echter anders dan bij vreugde is sereniteit veel meer ingehouden.

Van sereniteit wil je achterover leunen en alles in je opnemen. Het is een heel bewuste toestand die aanzet om te genieten van je huidige omstandigheden en manieren te vinden om die vollediger en vaker in je leven te integreren.

Als je tegen jezelf zegt: ‘Dit zou ik vaker moeten doen!’ dan heb je te maken met sereniteit. Sereniteit zorgt voor een spoor van andere positieve emoties zoals: vreugde, trots, plezier of ontzag (Fredrickson, 2009).

Sereniteit  verwijst ook naar het vermogen om kalm te blijven in stressvolle situaties. Door stap voor stap je aandacht te besteden aan je gedachten en gevoelens op het moment dat je stress ervaart, kun je jouw stress hanteerbaar maken en je gevoel van rust en sereniteit terugvinden. 

Wanneer voelde jij je volledig vredig en sereen, echt tevreden met waar je was? Wanneer voelde je leven erg comfortabel en erg goed?

Meer weten over hoe jij meer sereniteit kunt ervaren? Lees dan het blog over sereniteit.

 

Bronvermelding:

Fredrickson, B. L. (2009). Positivity. New York, NY: Crown Publishers.

Roberts, K., & Cunningham, G. (1990). Serenity: Concept analysis and measurement. Educational Gerontology, 16(6), 577-589.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.