De kracht van plezier: wat is plezier?

Wanneer we leuke, humoristische en speelse situaties met anderen ervaren, worden we geamuseerd, hebben we plezier, vermaken we ons. Dit kunnen we doen door met anderen te lachen om een grap of een lachwekkende situatie, of te kijken naar een schattige puppy of het doen van een leuke activiteit.

 

Plezier, vermaak, amusement hoe je het ook noemen wilt, het helpt je bij het verbinden met anderen. Samen plezierige dingen ondernemen, draagt bij aan positieve relaties.

Sommige mensen kunnen zich echt verheugen op dingen zoals in deze periode: de vakantie (Heb jij je verheugd op je vakantie?). Of bijvoorbeeld op de feestdagen, je verjaardag, een avondje gezellig op stap, het verhuizen naar een ander huis, wat het ook is er zijn mensen die daar op voorhand al heel erg van kunnen genieten. Hoe sterk is jouw voorpret om plezierige momenten te

beleven? Hoe goed kun jij genieten? Het lijkt erop dat sommige mensen van nature minder bewust zijn van plezierige momenten dan anderen en dat zij daar dus ook minder van kunnen genieten.

Volgens Bryant en Veroff (2007) is genieten een belangrijk mechanisme waardoor mensen geluk beleven aan positieve gebeurtenissen. Als we genieten, hebben we positieve gevoelens en zijn we ons bewust van deze gevoelens. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om de warmte die we voelen voor onze vrienden maar ook de erkenning van hoe speciaal de verbinding met hen  is. Je geniet van hun lach, voelt je dankbaar voor hun aanwezigheid en je merkt op dat je je ontspannen en geaccepteerd voelt. Genieten houdt in dat je je bewust concentreert op het vasthouden van positieve gevoelens.

'Being vulnerable

is the only way

to allow your heart

 to feel

true pleasure.'

 - Bob Marley -

Positieve emoties

We kunnen ons ook schuldig voelen als we ons laten leiden door het hebben van plezier. Berridge en Kringelbach (2011 ) vinden echter dat we ons best meer mogen laten leiden door plezier zonder dat we ons daar meteen schuldig over voelen.  Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken, dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid plezierige gevoelens die je op een dag ervaart en hoe tevreden je over het algemeen bent.

Plezier is één van de vormen van positiviteit die beschreven wordt door Frederickson (2009). Binnen de positieve psychologie is veel onderzoek gedaan naar het nut van positieve gevoelens zoals plezier, belangstelling en dankbaarheid.

Frederickson (2009) heeft het broaden and build model ontwikkeld. Volgens dit model leiden positieve emoties tot een verbreding van je aandacht, gedachten en handelingen.

Plezier nodigt je bijvoorbeeld uit tot spelen, oefenen en gebruiken van je creativiteit. Hierdoor bouw je persoonlijke hulpbronnen op die lange tijd blijven bestaan en die je in de toekomst kunt gebruiken om met lastige situaties om te gaan. Daarbij hebben positieve gevoelens onderling een versterkend effect op elkaar en werken ze aanstekelijk.

Vind je het lastig om meer plezier te hebben in je leven? Om te genieten? Misschien maak je wel minder leuke dingen mee en kun je nu even niet genieten van de dingen die om je heen gebeuren en heb je geen plezier.

Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis telefonisch consult van 30 minuten. Dan kijken we samen hoe ook jij meer kunt genieten en meer plezier kunt krijgen in jouw leven.

 

Bronvermelding:

Berridge, K. C., & Kringelbach, M. L. (2011). Building a neuroscience of pleasure and well-being. Psychology of Well-Being: Theory, Research and Practice, 1(1) ..

Bryant, F. & Veroff, J. (2007). Savoring: A new model of positive experience. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Fredrickson, B. L. (2009). Positivity. New York, NY: Crown Publishers.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.