Als mens hebben we behoefte aan positieve emoties, omdat ze de motor zijn van onze ontwikkeling en groei. Door positieve emoties zoals, plezier en dankbaarheid, ben je in staat om breder te kijken, om meer mogelijkheden te zien en om creatiever te zijn.

So the first step in seeking happiness is learning. We first have to learn how negative emotions and behaviors are harmful to us and how positive emotions are helpful.

  - Dalai Lama -

Het mooie is dat je dan ook veel meer dingen opvallen, dus je krijgt meer input en kunt daar creatiever mee omgaan. Ook krijg je een breder scala aan mogelijkheden om je gedrag te bepalen. Die veelheid aan gedachten, mogelijkheden en gedragingen zorgt er vervolgens voor dat je nieuwe dingen gaat uitproberen en je gaat ontwikkelen.

En juist dat gevoel van in ontwikkeling zijn, van evolueren in een bepaalde richting, gaat gepaard met welbevinden of floreren en groei. Als je iets aan het doen bent en je voelt dat je daar enthousiast over bent, ga je vaak steeds verder met die activiteit, wil je meer nieuwe dingen uitproberen en andere mogelijkheden onderzoeken.

Een groot deel van het leren omgaan met je gevoelens is het kunnen labelen en identificeren van je emoties. Het kan moeilijk zijn om verbinding te maken met je emotionele toestand als je je niet bewust bent van de gevoelens die je hebt.

Psychologe Barbara Fredrickson legt in haar boek Positivity de 10 meest voorkomende positieve emoties uit. Deze lijst is het middelpunt van veel onderzoeken en daaruit is gebleken dat ze het leven van mensen het vaakst vormgeven. 

 

De 10 meest voorkomende positieve emoties zijn:

 

Plezier: dit is sterk verbonden met humor en gezelligheid.

Dankbaarheid: Het gevoel dat je iets ontvangen hebt, vooral als iemand onverwachts iets voor je doet of als een situatie zich ten goede keert. Je bevoorrecht voelen. Verwar het niet met het gevoel dat je iemand nog iets verschuldigd bent.

 

Kalmte/sereniteit: De momenten dat je volledig tot rust komt en harmonie voelt. Vaak ook na een zeker inspanning.

 

Belangstelling: Er is iets nieuws wat je belangstelling wekt. Je voelt de drang om meer te weten, iets te leren en je eigen te maken.

 

Hoop: Dit kan juist naar voren komen in moeilijke tijden. Het is je ervaring en je gevoel dat er verbetering zal optreden.

 

Trots: Dit gevoel ontstaat vaak omdat je verwacht dat anderen zullen waarderen wat je hebt gedaan of bereikt. Daarom wordt het ook wel een zelfbewuste emotie genoemd. Trots is net iets sterker dan tevredenheid.

 

Vreugde: Het gevoel van blijdschap wanneer je iets moois overkomt, wanneer je iets aan het doen bent waarvan je geniet. Deze emotie leidt tot gevoelens van levendigheid en lichtheid.

 

Inspiratie: Je wordt geraakt door iets of iemand en voelt de neiging om je te verdiepen, een nieuwe weg in te slaan. Dit ontstaat vooral wanneer je iemand iets bijzonders ziet doen.

 

Ontzag: Dit ervaar je wanneer je bijvoorbeeld onder de indruk bent van natuurverschijnselen, of de goedheid of wijsheid van een persoon.

 

Liefde: Dit omvat de andere plezierige emoties en verdiept deze. Meestal binnen de context van een intieme relatie of vriendschap. Dit gevoel heeft dus veel facetten.

 

Welke van deze positieve emoties heb je onlangs ervaren en hoe hebben ze je betrokkenheid en welzijn vergroot?

Heb je hier een hulpvraag over?

Ontdek hoe coaching of counselling jou kan helpen.

Met perspectief vooruit - ervaar de kracht van positieve psychologie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.