Hoop is voor mij ook een positieve kijk op de toekomst, vertrouwen dat het goed komt. Hoop geeft mij een prettig gevoel, het maakt me blij en ik word er rustig van. Op de één of de andere manier is er altijd wel een stemmetje in mij dat zegt dat het goed komt.

Natuurlijk is er ook wanhoop, want zo is het leven. Het gaat met vallen en opstaan. Hoop laat zich op die momenten zien dat wanhoop net zo waarschijnlijk lijkt. Hoop geeft je het verlangen om te veranderen, motiveert je om mogelijkheden te zien en wint het zo van de wanhoop. De beste manier om hoopvol door het leven te gaan, is je wanhoop proberen te aanvaarden. Wanhoop is slechts één van onze vele emoties.

Deze tijd van het jaar, ook al voelen we dat momenteel wellicht minder, is een tijd van hoop en licht.

Hope is being able

to see that there is

light despite all

of the darkness.

- Desmond Tutu –

Een hoopvolle instelling zorgt er doorgaans voor dat jij je gelukkiger voelt en wanneer je gelukkig bent, versterkt dit vaak ook je hoop op een goede toekomst.

Hier tref je vier tips aan om hoopvol te zijn, te worden en te blijven.

 

  1. Wees lief voor jezelf en anderen.

Doe iets vriendelijks- doe dat elke dag! Help een oudere, houd de liftdeur open voor een ander of zeg mensen gedag op straat. Deze spontane handelingen zullen een glimlach op je gezicht toveren, net zoals bij degene die dit gebaar van vriendelijkheid van jou mag ontvangen. Vriendelijkheid zorgt voor hoopvolle gevoelens.

En blijf dromen - een groot deel van het hoopvol blijven is groot dromen. Neem kleine, waardevolle stappen om je doelen te realiseren en blijf gefocust Je kunt het!

 

  1. Werk aan je veerkracht

Hoe veerkrachtiger je bent, des te sneller je herstelt van onverwachte tegenslagen. Door te investeren in je veerkracht maak je je leven in de toekomst beter. Hoe veerkrachtiger je bent, des te meer je kunt hebben. 

 

  1. Voel je dankbaar voor het nu

Wees dankbaar - voor alles! Het dak boven je hoofd, eten in de koelkast, de warmte van een trui, voor de mensen in je leven, je geliefde, je familie en vrienden. Zelfs in de meest sombere tijden hebben we veel om dankbaar voor te zijn. Wanneer je leeft in het moment kun je even je problemen loslaten. Doe je best om je dankbaar te voelen. Dankbaarheid helpt je om je problemen liefdevol te benaderen. Het maakt je ook emotioneel een stuk gezonder.

 

  1. Blijf positief

Hoe moeilijk dat ook is en als voor je gevoel alles tegenzit, ga er toch vanuit dat dingen goed komen. En als dat niet gebeurt, kijk dan naar de mooie kanten van deze gebeurtenis. Blijf positief en probeer te blijven lachen. Wanneer je lacht volgt het positieve gevoel vanzelf. Positieve emoties stellen je letterlijk 'open'. Je staat sneller op na een tegenslag, je ziet weer mogelijkheden, het maakt je weerbaarder bij een volgende negatieve ervaring en je wordt er flexibeler door (je kunt meer hebben).

 

Hoe hoopvol ben jij? Vind je het moeilijk om hoopvol te zijn?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis telefonisch consult van 30 minuten. Dan kijken we samen hoe ook jij een meer hoopvol leven kan leiden.

 

Bron: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-time-cure/201701/3-ways-stay-hopeful

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.