Positieve Psychologie 

Positieve psychologie is een relatief jonge stroming binnen de psychologie. Waar traditionele psychologie zich vooral richt op het oplossen van problemen en het verminderen van klachten, richt positieve psychologie zich juist op het bevorderen van positieve emoties, relaties, persoonlijke kwaliteiten en betekenisvolle ervaringen. Door je te richten op wat wel goed gaat, kun je meer geluk, veerkracht en welzijn ervaren.


De kracht van dankbaarheid: hoe het je leven kan verlengen

Dankbaarheid. Het is een eenvoudig woord, maar de impact ervan op je leven kan diepgaand zijn. Recent onderzoek van wetenschappers aan de prestigieuze Harvard-universiteit heeft een intrigerende connectie ontdekt tussen dankbaarheid en een langer leven. Deze baanbrekende studie, uitgevoerd onder meer dan 49.000 oudere vrouwen die als verpleegkundigen hadden gewerkt, werpt nieuw licht op hoe een dankbare houding niet alleen je welzijn kan verbeteren, maar je ook kan helpen langer te leven.

Lees meer »

Optimisme kun je leren: 4 tips

Uit allerlei onderzoeken is gebleken, dat je een positievere kijk kunt ontwikkelen. Optimistisch zijn, vraagt de wil om voor elke probleem een oplossing te zoeken, om de voordelen en mogelijkheden te ontdekken in elke situatie die je tegenkomt in je leven.

Lees meer »

Ervaar de kracht van positieve psychologie : optimisme

Je kent vast wel de uitspraak “het glas is half vol” en “het glas is half leeg” of “denken in problemen (dippen)” of “denken in mogelijkheden (dimmen)”. Wat maakt nu dat je een optimistische kijk hebt of dat je van nature meer een zwartkijker bent, iemand met een pessimistische kijk?

Lees meer »

Zelfcompassie: leer lief te zijn voor jezelf!

Als psycholoog gespecialiseerd in positieve psychologie geloof ik sterk in de helende kracht van vriendelijkheid en begrip voor onszelf. Graag laat ik je ontdekken wat zelfcompassie is, waarom het zo belangrijk is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Lees meer »

Oefeningen om je veerkracht te vergroten

Deze oefening richt zich op je eerdere ervaringen met veerkracht. Begin met na te denken over een tijd in je leven die bijzonder uitdagend of veeleisend was, vooral een tijd die emotioneel uitputtend of emotioneel moeilijk was. Bedenk hoe je met die situatie omging en uiteindelijk hier doorheen kwam.

Lees meer »

5 tips om je veerkracht te vergroten

Als je je nu in deze bizarre tijd angstig of bezorgd voelt, ben je niet de enige. Ik heb een aantal praktische dingen beschreven die je wellicht kunnen helpen in deze tijd. Tegenslag is onvermijdelijk. Het leven gaat echt met vallen en opstaan. Wat er ook zorgt voor die tegenslag: de vraag is, lukt het je dan om weer op te staan.

Lees meer »

Winterblues en dan? 5 tips!

Bij de winterblues (ook wel winterdip genoemd) of een winterdepressie bepaalt de ernst van de depressieve klachten het verschil. Als je last hebt van winterblues is het leven minder zonnig dan in de lente en de zomer, maar je functioneert nog wel. Bij mensen met een winterdepressie kunnen de klachten dusdanig zijn dat het hen belemmert in het dagelijks functioneren.

Lees meer »

9 tips voor het behalen van jouw doelen in 2024!

Hoe kijk jij terug op 2023?  Ik hoop dat je met positieve emoties terug kunt kijken. Dat je je dankbaar voelt, dat je veel plezier hebt gehad en dat je ook met een trots gevoel het jaar kunt afsluiten voor de dingen die je gedaan en bereikt hebt. Dat je vol vertrouwen, hoop en liefde het nieuwe jaar in kunt stappen.

Lees meer »

Positief omgaan met stress in vier stappen!

Stress is een veelvoorkomend fenomeen in ons dagelijks leven. Het kan ons leven soms behoorlijk beïnvloeden en ons uit balans brengen. En stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Positief omgaan met stress kan ons helpen om veerkrachtiger te worden en onze persoonlijke groei te bevorderen. In dit blog wil ik je laten zien hoe je op een positieve manier met stress kunt omgaan door middel van het stappenplan "vertragen, verkrijgen, verkennen en vertrouwen".

Lees meer »

Positieve emoties: jouw sleutel tot levensgeluk

Deze keer wil ik het graag met je hebben over iets wat ons allemaal aangaat: emoties. Niet zomaar emoties, maar die emoties die je dag kunnen opfleuren – de positieve emoties. Wat zijn ze, hoe verschillen ze van die minder fijne emoties, en belangrijker nog, hoe kunnen ze je helpen om meer levensgeluk te ervaren?

Lees meer »

Krijg hulp wanneer je het nodig hebt. Vraag geheel vrijblijvend een gratis 30 minuten consult aan bij psychologie- en coachpraktijk Esther Oosterling.

KRIJG HULP WANNEER JIJ HET NODIG HEBT