Hoe vaak komt het voor dat je even niets doet, echt niets?

Gepubliceerd op 17 maart 2024 om 19:50

Deze vraag stelde ik aan een cliënt die altijd druk was met haar werk, kinderen, nevenactiviteiten, huishouden, dag in dag uit en dat kostte haar zoveel energie, dat ze zich heel moe voelde. Het gaf haar geen voldoening en daarbij vond ze zelf ook nog dat ze niet mocht klagen, want met alles wat ze had moest ze wel gelukkig zijn. Ze schaamde zich min of meer voor haar vraag om hulp. 

En met haar hulpvraag is ze zeker niet de enige. In mijn praktijk krijg ik van cliënten vaak de vraag: 'Hoe kan ik met alle drukte in mijn leven omgaan en met de bijhorende stress die dat oplevert?'

Als ik dan vraag naar de achterliggende reden, waarom iemand  dit allemaal van zichzelf moet. Laat het antwoord vaak lang op zich wachten, want daar zijn we ons vaak niet van bewust. Die innerlijke stem, die we allemaal van alles horen zeggen de hele dag, kan heel streng en hardnekkig zijn en maakt dat we verleerd zijn om 'lummeltijd' in te plannen.

Het moet altijd nuttig zijn, dat omgaan met tijd. Daarom hebben we het 'multitasken' uitgevonden (dat natuurlijk niet echt werkt, maar we geloven er graag in) om zoveel mogelijk dingen te kunnen combineren. Zodat we aan het einde van de dag een lange things to do lijst kunnen afvinken en we tot de conclusie komen dat het helaas niet gelukt is om alles te doen. Doorschuiven naar de volgende dag dan maar. Dat geeft geen energie en geen voldaan gevoel.

Niet overal aan voorbij rennen maar vertragen en bewust kiezen, dat geeft wel energie. Neem vaker de tijd om even niks nuttigs te moeten doen. Vind je dit heel moeilijk?

Plan dan echt tijd in je agenda in: een uur per dag of een avond per week. Gebruik deze tijd om iets te doen dat rust geeft in je hoofd. Als je jezelf deze tijd gunt en jezelf toestaat om dingen te doen die je ook echt wilt doen, zul je meer positieve emoties ervaren en meer inzicht krijgen in wat voor jou belangrijk is.

 

Hoe zit dat met jou? Doe jij echt de dingen waar je blij van wordt? Lukt het jou om te vertragen of zelfs af en toe stil te staan?

 

Wil je hier meer over weten? Of heb je een hulpvraag waar je mee aan de slag wilt gaan?

Vraag dan geheel vrijblijvend een 30-minuten consult aan en ontdek of coaching of counselling jou kan helpen. Je kunt contact opnemen met mij via het contactformulier op www.estheroosterling.nl of bel me op nummer 06-53 98 63 58. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.