Gastblog van Sille Brouwer, Kleurcoach bij 2BU Persoonlijkheid in stijl: Mindset is een manier van denken, met gevoel naar jezelf kijken. Het is een manier van invloed  uitoefenen op je gedachten, overtuigingen en gedrag. Om een positief gevoel te kunnen behouden en voeden, kunnen de psychologie en energie van kleuren je de weg wijzen. En onbewust verlangen of weerstand zichtbaar te maken.

"Kleur is een tool om uit je hoofd te komen en naar jouw positieve gevoel voor je eigen innerlijke schoonheid te gaan."

We zijn ons niet altijd bewust van onze ware kleurrijke persoonlijkheid. Als visuele wezens die we zijn hebben we soms keihard iets nodig om ons hoofd te laten zien, wat voor ons gevoel al lang duidelijk is. Kleuren kunnen dat.

 

De kleuren van de lente ...

Het seizoen van weer naar buiten komen en tot bloei komen. Het kan zijn dat we de ene keer de openheid en uitbundigheid van een warme lentedag ervaren en de andere keer het gevoel van niet willen ontwaken uit een winterslaap op de koude en grauwe dagen. Die er zeker in maart en april nog kunnen zijn.

Het zijn de vrolijke kleuren van het weer zichtbaar maken van wat onder de oppervlakte is veranderd. Met speelsheid integreren wat helder is geworden in maanden van reflectie. Dat geeft zoveel voldoening.

Voelen dat er veel duidelijk is geworden, dat komt ook terug in de heldere kleuren van de lente. De eerste gele en paarse bloemen die er ineens in overvloed zijn. Het nieuwe felle groen en wit wat aan de donkere kale takken verschijnt en een nieuw begin aangeven van de bomen vol bladeren en vruchten. En niet te vergeten de blauwe luchten met schapenwolkjes en felle zon die ons weer doet opladen om vol vertrouwen en met hernieuwde energie aan de nieuwe grote lente schoonmaak te beginnen. Dit zijn de kleuren van openheid voor nieuwe uitdagingen en veranderingen. Van ongedwongen genieten van de nu momenten, zonder dat je je hoofd om toestemming vraagt. Je kunt niet anders dan er tijd voor maken.

Voor de eerste warme zonnestralen op je gezicht, het moment dat je je beseft dat het langer licht is buiten, het eerste kleurrijkere wasje wat weer buiten wappert in de wind en de wandelingen waar je oog steeds vaker wordt getrokken naar opvallende details. Ondanks alle maatregelen in deze tijd, de natuur blijft zijn eigen ritme volgen. Ik durf te wedden dat hoe je er ook instaat, welk effect de maatregelen ook op je hebben, de kleuren laten je die eerste momenten in de natuur ook nu weer volop ervaren. Je kunt er niet omheen, die kleine momentjes van helderheid die je een glimlach bezorgen. Gewoon omdat ze je ergens ook de zekerheid, lichtheid en positiviteit geven. Waar we nu zeker wel wat extra van kunnen gebruiken.

 

Welke kleur zou je kunnen toevoegen?

Hoewel dit voor iedere persoon anders kan aanvoelen is één van de kleuren, die je mogelijk zou kunnen toevoegen aan die heldere, vrolijke kleuren die de lente je biedt, een beetje van het realistische 'zwart'. Het kan je helpen om door de kleuren van de lente jezelf niet voorbij te lopen. Realistisch te blijven en de uitersten, die je ervaart te verbinden. Om dicht bij je zelf te blijven en toch flexibel te zijn in de magie van dit seizoen. Om de wijsheid die je in de winder hebt opgedaan ten volle te kunnen benutten. Jezelf te gunnen dat je mag verlangen, zweven en dromen, maar dat je wel met twee benen weer op de grond terugkomt. Om de eenvoud te bewaren en daardoor tijd over te hebben voor alle spontaniteit die in je opkomt.

 

Invloed van kleur op je mindset - positieve psychologie

Praktische tips:

  • Zwart is nou niet meteen een kleur, waar jij je waarschijnlijk overvloedig mee wilt omringen in deze tijd. Het is zeker niet de bedoeling om je vrolijkheid aan banden te leggen. Bij zwart kun je denken aan de avonden, aan je dankbaar voelen en je bewust worden van de dingen die je als positief hebt ervaren. Daarvoor aandacht te hebben, kan je helpen tijdens de grijze momenten van de lente. Door bijvoorbeeld het maken van een avondwandeling of een momentje nemen om te genieten van het uitzicht uit je raam op de donkere hemel. Word je bewust van de energie die de positieve gevoelens je gegeven hebben. Wanneer je doorging omdat je tegen jezelf gezegd hebt dat je het even af moest maken. Of wanneer je juist het omgekeerde deed en alles liet vallen om te genieten van het moment.
  • Als je in de lente voelt dat de uitersten je aan het wiebelen brengen, sta dan even stil. En geniet! Print eens een mandala of een kleurplaat uit. En kleur, ga niet voor het mooiste resultaat maar kies de kleuren op je gevoel. En bekijk de tekening als hij klaar is: welke kleuren overheersen? Welke kleuren heb je onderaan de tekening gebruikt? Welke bovenaan? Zijn het licht, donkere, heldere kleuren? Zijn er details in de tekening die opvallen? Zo leer je over jezelf en dat helpt je bij onzekere gedachten. Het uiterlijke resultaat is dus niet belangrijk. Het doen is waar de waarde in zit en de energie om het wiebelen te laten voor wat het is. (Meer over het inzetten van creativiteit vind je in het blog 'Verminder je stress - kleur je kalm!', waar een aantal andere oefeningen gedeeld worden om met je creativiteit en kleur aan de slag te gaan.)

 

Kleurenpsychologie en kleuren energie zijn mooie krachten. Ze hebben altijd het beste met je voor. Ze leiden je altijd naar een positieve mindset. Ze laten je de weg zien van bewustwording en vertrouwen in jezelf. Daarom zijn ze ook zo persoonlijk en sta ik altijd open om je vragen te beantwoorden.

 

Be You!

Sille

Wil je meer weten over positieve psychologie? Lees dan ook mijn Positieve Psychologie Post, mijn gratis mini magazine over de kracht van positieve psychologie.

Heb je hier een hulpvraag over?

Ontdek hoe coaching of counselling jou kan helpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.